Emotie-eten

5 tips om EMOTIE-ETEN de baas te zijn

Wat horen we het veel van onze klanten. En wat merken we het ook bij onszelf.

Door de coronacrisis is ons ritme volledig veranderd, onze kinderen zijn thuis, ons werk is veranderd, het dagritme wat we hadden is weg.

Ook wij moeten zoeken naar nieuwe patronen en een nieuw ritme van de dag en de week.

Wat doet dat me je?

Waarom grijpen ook wij iets sneller naar een snack of willen we sneller een wijntje of biertje pakken.

Wat is dat toch in ons brein?

Willen we onszelf troosten? Vinden we dat we het sneller ‘verdiend’ hebben?

Ben je gewend jezelf te troosten met eten?

Heb je drang naar snacken als je niet lekker in je vel zit?

Als je last hebt van emotie-eten demp je vervelende emoties met voedsel. Het eten leidt je af. Net zoals we vroeger een snoepje kregen als we ons pijn hadden gedaan.

Dat helpt, voor even.

Maar niet op de lange termijn. Je problemen zijn niet opgelost. En morgen is er weer een stressvolle dag, wat een nieuwe emotionele eetbui in de hand kan werken.

En misschien voel je je na een eetbui schuldig en ga je je daardoor alleen maar slechter voelen.

Met het unieke traject Fit&Gezond zijn we afgelopen zaterdag weer gestart. Samen met een groep van 10 deelnemers gaan we de komende 7 weken fitter en gezonder worden. En precies dit onderwerp komt aan de orde.
Coaching op gebied van voeding, sport en de psychologie achter eten. Een prachtig traject!

 Ik las laatst een stuk van Neeke Smit, sport diëtiste. Zij had heel mooi in 5 stappen uiteen gezet hoe je emotie-eten de baas kunt worden. Precies hier hebben we het afgelopen zaterdag ook over gehad in onze Fit&Gezond groep.

  1. Onderzoek de oorzaak en je gevoel.
    Krijg inzicht in je eetbuien. Wat is jouw trigger om meer te gaan eten? In welke situatie eet jij te veel? Schrijf dit eens op voor jezelf.
    Ga ook eens na hoe jij je op dat moment voelt, ben je boos, verdrietig, gefrustreerd of voel je je alleen.
  2. Wat is jouw echte behoefte?
    Je hebt inmiddels een goed beeld van de situatie en de emoties die bij jou het emotie-eten triggeren. Het eten helpt je om deze emotie te verdoezelen. Maar ga eens uitzoeken wat nou echt je behoefte is op dat moment. Voel je je alleen en heb je eigenlijk een arm om je heen nodig? Bel iemand op om te kletsen. Ben je moe na een dag werken en wil je eigenlijk gewoon rust om je heen? Ga op tijd naar bed.
  3. Wat als je je probleem niet meteen kunt oplossen?
    Stel dat de oorzaak van je emotie-eten een probleem is wat je niet meteen kunt oplossen. Dan kun je er voor kiezen om op een andere manier met deze gevoelens om te gaan, i.p.v. direct weg te eten. Zoek afleiding, ga een rondje buiten lopen, neem een bad, pak een boek, of kijk je favoriete serie, bel een vriend of vriendin. Hiermee los je het onderliggende probleem niet op, maar het kan wel helpen om je eetbui te voorkomen.
  4. Ervaar je gevoelens.
    Het is heel goed om je gevoelens te ervaren en te ondergaan. Misschien heftig, maar de intensiteit neemt na verloop van tijd af. Het kan je ook meer inzicht geven over de situatie en je kunt zo leren om er mee om te gaan.
  5. Zorg goed voor jezelf.
    Als je niet lekker in je vel zit, hebben mensen sneller last van emotie-eten. Zorg er dus voor dat je goed voor jezelf zorgt! Ga een gezond eetpatroon aanleren, zorg voor meer beweging, zorg voor voldoende slaap en ontspanning. Als je lekkerder in je vel zit zul je ook minder last hebben van het emotie-eten.

Hulp nodig?

Als je met deze punten aan de slag wilt gaan en nog steeds last hebt van emotie-eten zoek dan hulp om hiermee te leren omgaan.
Als gewichtsconsulent en personal coach zijn wij gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die last hebben van emotie-eten. Meld je aan voor online coaching als je onze hulp wilt.

Wij helpen je graag!

 

DOE WAT WERKT VOOR JOU, GEWOON GEZOND AFVALLEN!

Online personal coaching

Kies een coachplan die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact op