Verslaafd aan chocolade?

Kun je verslaafd raken aan chocolade?

Ken jij het verlangen naar die overheerlijke chocoladereep in het keukenkastje, naar luchtige chocolademousse, een smeuïge brownie of een goede bak ijs. Is het zoete trek of een echte verslaving?

Goed nieuws want een échte verslaving kun je je hang naar chocolade niet noemen. En dat komt door de onderstaande punten.

GELUKHORMOON

Chocolade wordt gemaakt van ingrediënten als cacao, suiker en melk. Het is bekend dat voeding met een hoge dosis aan suiker en vet het beloningssysteem in ons brein stimuleert, waarbij het hormoon dopamine vrijkomt. Dit hormoon geeft ons een goed gevoel, maar is niet te vergelijken met de werking van bijvoorbeeld alcohol of drugs. Bij het afkicken van deze verdovende middelen kun je ontwenningsverschijnselen krijgen, en dat is bij chocolade toch écht niet geval.

WAAROM GRIJPEN WE NAAR CHOCOLADE?

Niet alleen om de zoete trek te stillen, ook als we verdrietig, gestrest of moe zijn, grijpen we graag naar chocolade. Waar komt dat verlangen vandaan?

Als we geëmotioneerd zijn, zijn we op zoek naar voeding die ons snel en makkelijk dopamine geeft. Chocolade, maar ook andere voedingswaren die veel koolhydraten en suikers bevatten zijn dan ideaal.

GEZONDE BEVREDIGING

Dit is een gezondere manieren om dopamine aan te maken in onze hersenen. Dopamine maakt je namelijk ook aan met sporten, mediteren en het krijgen van voldoende slaap.

Herken jij jezelf hier in? Ga samen met ons de uitdaging aan om sterker in je schoenen te staan en gedrag te veranderen. Ga voor Gewoon Gezond.

bron: Libelle 

DOE WAT WERKT VOOR JOU, GEWOON GEZOND AFVALLEN!

Voedingsadvies op maat

Kies een traject wat bij jou past.

Maak een gratis adviesafspraak!

4 + 2 =